آیا امواج مایکروویو برای انسان خطر دارد؟ آیا مایکروویو سرطان زاست؟ مایکروویو بهتر است یا اجاق گاز؟
اگر شما هم از دستگاه مایکروویو یا مایکروفر استفاده می کنید، اینها سوالاتی است که حتی برای یک بار هم که شده از ذهن شما خطور کرده است. ما در این مقاله بررسی می کنیم که آیا امواج مایکروویو بر کیفیت و سلامت غذای شما تأثیر می گذارد یا خیر؟آیا این تاثیر مثبت یا منفی؟
مایکروویو ها و مایکروفرها وسایلی هستند که این روزها وجودشان در هر آشپزخانه ای ضروری است. این وسایل به دلیل سرعت بالا در پخت و پز و گرم کردن غذا، آشپزی را بسیار آسان تر کرده اند، اما با این حال بسیاری از مردم بر این باورند که امواج مایکروویو تشعشعات مضر تولید می کند که می تواند سلامتی انسان را به خطر بیندازد. اما جالب است بدانید که برخی شواهد نشان می دهد که امواج مایکروویو ممکن است در حفظ مواد مغذی غذا بهتر از سایر روش های پخت و پز عمل کند.
جهت بررسی این موضوع ابتدا باید چند جنبه مختلف را در نظر داشته باشیم . یکی از این جنبه ها اثر مستقیم این امواج روی بدن انسان است که با در نظر گرفتن میزان برون رفت امواج از دستگاه قابل اندازه گیری است و موضوع دیگر اثر غیر مستقیم امواج روی سلامتی انسان هاست که می توان با بررسی میزان اثرگذاری امواج روی ساختار مولکولی غذا در رابطه با آن نتیجه گیری نمود.
آیا امواج مایکروویو برای انسان خطر دارد؟
مایکروویوها وسایل آشپزخانه ای هستند که برق را به امواج الکترومغناطیسی تبدیل می کنند. این امواج میتوانند مولکولهای موجود در غذا را تحریک کرده، آنها را به ارتعاش، چرخش و برخورد با یکدیگر وادار کنند که این امر انرژی را به گرما تبدیل میکند. دقیقا مانند زمانی است که وقتی دستان خود را بهم مالش می دهید، گرم می شوند.
ممکن است به دلیل معانی منفی کلمه امواج، نگران این موضوع باشید. با این حال به خاطر داشته باشید که نور نیز تابش الکترومغناطیسی است، بنابراین واضح است که همه امواج و تابش ها بد نیستند. مایکروویوها تشعشعات غیریونیزان تولید میکنند، که مانند تشعشعات تلفن همراه شما است، البته کمی قویتر. مایکروفر ها و مایکروویو ها دارای حفاظهای فلزی و صفحههای فلزی بر روی پنجره هستند که از خروج تشعشعات از اجاق جلوگیری میکند، بنابراین به طور مستقیم خطری برای سلامتی انسان ها ندارند. فقط برای حفظ امنیت، صورت خود را به پنجره فشار ندهید و سر خود را حداقل 30 سانتی متر از مایکروویو دور کنید. تابش به سرعت با فاصله کاهش می یابد.
همچنین مطمئن شوید که مایکروویو شما در شرایط خوبی قرار دارد. اگر قدیمی یا شکسته است؛ یا اگر درب آن به درستی بسته نمی شود، لازم است آن را تعمیر کنید و یا یک درب جدید بخرید. پیدا کردن فرد مناسب برای تعمیر مایکروویو کار آسانی نیست، شاید به این دلیل که گزینه های زیادی وجود دارد. میتوانید در صورت داشتن گارانتی با فروشگاهی که آن را خریداری کردهاید تماس بگیرید یا از یک شرکت تعمیر مایکروفر و مایکروویو در منطقه خود کمک بگیرید. شما می توانید برای تعمیر مایکروویو یا مایکروفر خود به کارشناسان گلدپارت اعتماد کنید. مجموعه گلدپارت با به کارگیری متخصصین مجرب و حرفه ای صفر تا صد تعمیرات انواع مایکروفر و مایکروویو و فروش قطعات در خدمت شما خواهند بود.
آیا مایکروویو سرطان زاست؟
همانطور که در بخش قبلی توضیح دادیم امواج الکترومغناطیسی مایکروویو، مولکولهای موجود در غذا را تحریک کرده، و منجر به به ارتعاش، چرخش و برخورد آنها با یکدیگر می شوند که این امر انرژی را به گرما تبدیل میکند. امواج مایکروویو عمدتاً بر مولکولهای آب تأثیر میگذارند، اما همچنین میتوانند چربیها و قندها را گرم کنند، البته به میزان کمتری از آب.
تمام روش های پخت و پز ارزش مواد مغذی را کاهش می دهند، اما مایکروویو به طور کلی مواد مغذی را بهتر از روش های دیگر حفظ می کند. بیایید با هم میزان کاهش ارزش غذایی را در مایکروفر و سایر دستگاه ها مقایسه کنیم.
عوامل اصلی کمک کننده در پخت یا گرم کردن غذا دما، زمان و روش پخت هستند. جوشاندن غذا در مدت زمان طولانی، باعث می شود مواد مغذی محلول در آب از بین بروند. از سوی دیگر از آنجایی که زمان پخت غذا در مایکروویو و مایکروفر به طور کلی کوتاه تر و درجه حرارت نیز پایین تر است، انتظار داریم که مایکروویو ها نسبت به روش هایی مانند سرخ کردن و آب پز کردن، مواد مغذی بیشتری را در خود نگه دارند. به خاطر داشته باشید که گاهی اوقات نوع غذا یا ماده مغذی نیز اهمیت دارد. برای مثال یک مطالعه قدیمی بر روی 20 نوع سبزیجات مختلف نشان داد که مایکروویوها در پخت مواد غذایی، ترکیبات آنتی اکسیدان را به بهترین شکل حفظ می کنند، در حالی که پخت و پز با گازهای سنتی و تحت فشار و جوشاندن بدترین عملکرد را داشتند.
از سوی دیگر، یک مطالعه دیگر نشان داد که مایکروویو تنها در 1 دقیقه برخی از ترکیبات ضد سرطان موجود در سیر را از بین می برد، در حالی که این کار در یک اجاق گاز معمولی 45 دقیقه طول می کشد و تجربه ای دیگر نشان داد که استفاده از مایکروویو در دمای ملایم باعث افزایش سطح ترکیب ضد سرطانی سولفورافان در کلم بروکلی می شود و یا استفاده از مایکروویو برای گرم کردن شیر مادر در پیشگیری از عفونت سیتومگالوویروس موثر است. اما نتیجه تمامی این تحقیقات این است که به استثنای چند مورد خاص، مایکروویو به طور کلی ارزش مواد مغذی را به خوبی حفظ کند.
علاوه بر این استفاده از مایکروویو ممکن است باعث کاهش تشکیل ترکیبات مضر در برخی غذاها شود. یکی از مزیت های مایکروویو این است که غذا تقریباً به اندازه سایر روش های پخت مانند سرخ کردن، گرم نمی شود و معمولاً دما از 212 درجه فارنهایت (100 درجه سانتیگراد) – نقطه جوش آب – تجاوز نمی کند. با این حال، غذاهای چرب مانند بیکن می توانند داغ تر شوند. بیکن یکی از مواد غذایی است که اعتقاد بر این است که هنگام پختن ترکیبات مضری به نام نیتروزامین ایجاد می کند. این ترکیبات زمانی ایجاد می شوند که نیتریت های موجود در غذاها بیش از حد حرارت داده شوند. بر اساس یک مطالعه در سال 1989، حرارت دادن بیکن در مایکروویو باعث کمترین تشکیل نیتروزامین در بین تمام روشهای پخت آزمایش شده شد.
کدام ظروف برای استفاده در مایکروویو مناسب نیست؟
یکی از نکته هایی که در استفاده از مایکروویو ها و مایکروفر ها کمتر توجه می شود استفاده از ظروف مناسب است. برای گرم کردن مواد غذایی در مایکروفر و مایکروویو از ظروف پلاستیکی استفاده مکنید. بسیاری از پلاستیک ها حاوی ترکیبات مختل کننده هورمونی هستند که می توانند سلامت انسان را تحت تاثیر قرار دهند و باعث بیماری هایی از جمله سرطان، مشکلات تیروئید، چاقی و سایر بیماری ها شوند. به همین دلیل، مهم است که غذای خود را در ظرف پلاستیکی در مایکروویو قرار ندهید، مگر اینکه روی ظرف برچسب ایمن برای مایکروویو نوشته شده باشد. این اقدام احتیاطی مختص مایکروویو نیست. گرم کردن غذا در داخل ظرف پلاستیکی ایده بسیار خطرناکی است – مهم نیست از کدام روش پخت و پز استفاده می کنید.
از سینی مخصوص مایکروویو استفاده کنید
مایکروویوها اگر به درستی کار نکنند ممکن است دارای معایبی نیز باشند. به عنوان مثال، آنها ممکن است به اندازه سایر روش های پخت و پز در کشتن باکتری ها و سایر عوامل بیماری زا که ممکن است منجر به مسمومیت غذایی شوند، موثر نباشند. به این دلیل که حرارت و زمان پخت بسیار کمتر است وگاهی اوقات غذا به طور ناهموار گرم می شود. اگر غذای خود را در مایکروویو قرار می دهید، مطمئن شوید که تمامی سطح غذا به طور مساوی حرارت داده شده است تا خطر مسمومیت غذایی شما کاهش یابد. استفاده از مایکروویو با سینی چرخان می تواند گرما را به طور یکنواخت پخش کند و علاوه بر اطمینان از اینکه غذای شما به اندازه کافی گرم شده است، می تواند به از بین بردن همه میکروارگانیسم ها کمک کند.
خلاصه:
با بررسی موارد بالا متوجه شدیم که هیچ مدرکی مبنی بر اینکه استفاده از مایکروویو و مایکروفر ها برای سلامتی انسان ها مضر هستند وجود نداردو برخی شواهد نشان می دهد که آنها حتی بهتر از سایر روش های پخت و پز در حفظ مواد مغذی و جلوگیری از تشکیل ترکیبات مضر، عمل می کنند.
با این حال، شما به طور خلاصه باید موارد زیر را در استفاده از مایکروفر و مایکروویو در نظر داشته باشید:
۱- غذای خود را بیش از حد گرم یا کم گرم نکنید.
۲- خیلی نزدیک به مایکروویو نایستید و حدال ۳۰ سانتی متر از آن فاصله داشته باشید.
۳- از صحت عملکرد درب دستگاه اطمینان حاصل کنید.
۴- از سینی چرخان مایکروویو و مایکروفر استفاده کنید.
۵- هیچ غذایی را در ظرف پلاستیکی گرم نکنید مگر اینکه برچسب ایمن برای استفاده داشته باشد.